Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

O Πρωθυπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες προτού «καθίσει ο κουρνιαχτός»


Σκηνικό κλιμακούμενης πολιτικής έντασης αναμένεται να διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα με την αξιωματική αντιπολίτευση να υψώνει τους τόνους και την κυβέρνηση να αναζητεί εναγωνίως διέξοδο από την κρίση που προκαλεί ακόμα και η ίδια, είτε με κινήσεις της, είτε με δηλώσεις κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων.
 

Στην Κουμουνδούρου ακονίζουν τα μαχαίρια τους για παρατεταμένη επίθεση, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση -κυρίως όμως η ΝΔ-δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και ετοιμάζει σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σε αυτές τις συνθήκες το πολιτικό κλίμα θα λάβει πολωτικά χαρακτηριστικά, ενώ στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο να υπάρξουν «αιφνιδιασμοί» που θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. 
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η αμηχανία είναι εμφανής. «Βρισκόμαστε σε δεινή θέση» επισημαίνει κορυφαίος κομματικός παράγων και όλων τα βλέμματα είναι στην προσπάθεια που θα καταβάλλει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς με τον κύκλο των συναντήσεων με τους υπουργούς του, από την προσεχή Τετάρτη, ώστε να αλλάξει το κλίμα και να αρχίσει να εργάζεται και να παράγει έργο η κυβέρνηση. 

Στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης εξάλλου καταγράφεται υφέρπουσα ανησυχία για ενδεχόμενη μεταφορά της «κοινωνικής κρίσης» και στον δικό της χώρο, όπως άλλωστε αναμένεται να επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Όλα αυτά προοιωνίζονται υψηλές πολιτικές θερμοκρασίες το προσεχές διάστημα και σε αυτές τις συνθήκες και παρά τις εισηγήσεις που δέχεται από πολλές πλευρές για «αντεπίθεση τώρα» ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία, τουλάχιστον για το προσεχές 20ήμερο, πλην της δημιουργίας νέας θέσης υφυπουργού αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, όπως και έπραξε, τοποθετώντας τον Κυριάκο Βιρβδιδάκη.   

Ο Αντώνης Σαμαράς θα περιμένει να τελειώσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό. Πρωτίστως όμως θα έχει καθίσει ο κουρνιαχτός. Εξάλλου, ο ίδιος έχει σαφή εικόνα για όλους τους υπουργούς. Ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις πολύ καλά από πρόσωπα που κανείς δεν φαντάζεται. Έχει συνομιλήσει με πάρα πολύ κόσμο το τελευταίο διάστημα και έχει κάνει την αξιολόγησή του. 

Οι συναντήσεις που θα κάνει από την προσεχή Τετάρτη με τις ηγεσίες των υπουργείων, που θα είναι δίωρες και θα ολοκληρωθούν το επόμενο Σάββατο, περισσότερο στάχτη θα ρίξει στα μάτια των υπουργών για να τους καθησυχάσει. Εξάλλου, ο ανασχηματισμός έχει αποφασιστεί και εάν μπορούσε ο Πρωθυπουργός θα τον είχε κάνει, όχι χθες, αλλά προχθές.

Στη Real News και στη δήλωσή του, το άφησε να εννοηθεί σαφώς, αφού αποσύνδεσε την τοποθέτηση Βιρβιδάκη στο υφυπουργείο Ανάπτυξης. 

Άρα, ο Αντ. Σαμαράς θα αναμείνει να κλείσει ο κύκλος των εσωκομματικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ και κατόπιν θα ανακοινώσει - «με ψυχραιμία» - τις αποφάσεις του για την έξοδο από την κρίση που επέφεραν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα τελευταία περιστατικά. 

«Ο Σαμαράς  δεν αποφασίζει ποτέ υπό πίεση και εκ πεποιθήσεως θα περιμένει να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός» δηλώνει μετά λόγου γνώσεως παράγων που συνομιλεί καθημερινά μαζί του, ενώ από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επισημαίνουν ότι του αρέσει να αιφνιδιάζει, όπως έπραξε στο κόμμα προ ημερών με την επιστροφή και την αναβάθμιση της Ελίζας Βόζεμπεργκ που την όρισε γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ και τον Κυριάκο Βιρβιδάκη. 

Από τις πληροφορίες του newpost.gr προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί στον Αντώνη Σαμαρά προτάσεις που συμπίπτουν σε γενικές γραμμές στην ανάγκη για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Παράγοντες που απολαύουν της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, εισηγούνται πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα: αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα και νομοθετικές πρωτοβουλίες θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα, όπως, π.χ. η ανανέωση της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό ούτως ή άλλως ο Σαμαράς έχει προαναγγείλει εμμέσως ότι σχεδίαζε «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης εδώ και καιρό. Τώρα δέχεται εισηγήσεις από κορυφαία στελέχη να τον επισπεύσει και πάντως να μην αναμένει να επιδεινωθεί η κατάσταση.  

Αυτό που αλλάζει τώρα είναι το είδος των αλλαγών που θα επιφέρει, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής που θα επιλέξει. 

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου