Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι εισηγήσεις για ανασχηματισμό και εκλογές


Κάποιος τους έχει.. μουντζώσει εκεί στην κυβέρνηση και δε λένε να ησυχάσουν.
Η μια μετά την άλλη οι γκάφες δημιουργούν συνεχώς προβλήματα και απεικονίζουν την απορύθμιση που υπάρχει. Μετά τη δήλωση Μέργου και τα θέματα που ανοίγει ο Βρούτσης ήρθε και ο Στουρνάρας να τριτώσει το κακό για τον πρωθυπουργό.   

Ο Υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση για το ζήτημα του ενδεχόμενου νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους , αφού τις χθεσινές πρωινές δηλώσεις του στη Βουλή ακολούθησε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου, που ουσιαστικά τα... μάζεψε.

«Το κούρεμα έχει γίνει. Άρα λοιπόν ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα γίνει και άλλο κούρεμα, προβλέπεται. Είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σας καλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών» χθες το πρωί ο κ. Στουρνάρας κατά την αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών πήρε έκταση στα διεθνή Μέσα δημιουργώντας αναταραχή, όμως λίγες ώρες μετά, ήρθε η ανακοίνωση του υπουργείου να «στρογγυλέψει» τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα.

«Επειδή σήμερα -με αφορμή την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή- σε ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι θα γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διευκρινίζεται: Η σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιλογές μέτρων, προκειμένου να επιτύχουν περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας».

Και όλα αυτά την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προσπαθούσε να αναστρέψει τη ζοφερή εικόνα που εμφανίζει την τελευταία περίοδο η κυβέρνησή.

Πέρα από τα ευχολόγια και την «εξομολόγηση» που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στους Υπουργούς του, για να του εμπιστευθούν τα προβλήματα τους, το χθεσινό υπουργικό δεν αφορούσε την κοινωνία.

Το μόνο ενδιαφέρον ήταν  η ανακοίνωση του Υφυπουργού ΕΣΠΑ που ήρθε να ταράξει τα νερά και να στείλει μηνύματα.   

Υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ ορίζει τον Κυριάκο Βιρβιδάκη ο Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία.

Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, βουλευτής Χανίων, που θα ορκιστεί σήμερα, διατέλεσε στο παρελθόν Δήμαρχος Χανίων και είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά δεν ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στη δημιουργία του κόμματος της και έμεινε στη ΝΔ στηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Το κλίμα εσωστρέφειας τη κυβέρνησης αρχίζει και δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην πορεία του κυβερνητικού έργου.   

Ο Αντώνης Σαμαράς μελετά εναλλακτικά σενάρια εξόδου από την παρατεταμένη κρίση που διέρχεται η παράταξή του, αλλά είναι αμφίβολο εάν υπάρχει διάθεση για σύγκρουση με τα πρόσωπα και τις αιτίες που τα προκαλούν.

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πιθανότατα ήταν η τελευταία  με την παρούσα σύνθεση, καθώς ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και πιθανολογείται ότι θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα ξεκινήσει στις 28 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός δέχεται  εισηγήσεις που είναι αντικρουόμενες και οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί, αφού η έλευση των Τροικανών δημιουργεί πολλές αβεβαιότητες.

Ο Αντώνης  Σαμαράς δεν μιλάει σε κανέναν  για του σχεδιασμούς του, αλλά είναι αποφασισμένος να ελέγξει προσωπικά τους Υπουργούς του.

Η εισηγήσεις είναι τρεις:

Αλλαγή κυβερνητικού σχήματος, επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με αλλαγή του Υπουργού Οικονομικών ώστε να δοθεί η μάχη της καθημερινότητας και της πραγματικής οικονομίας. Αν δεν αλλάξει ο Στουρνάρας, ποιος ο λόγος να γίνει ανασχηματισμός, λέει κυβερνητικός αξιωματούχος. Αλλαγή προσώπων, χωρίς διαφορετική προσέγγιση στην οικονομία δεν έχει νόημα.

Η δεύτερη εισήγηση είναι αρνητική ως προς την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από την μικρή επικοινωνιακή ανάσα που θα έδινε. Επίσης γίνεται δυσκολότερος γιατί μιλάμε για τρικομματική κυβέρνηση.

Υπάρχει και μια τρίτη, περισσότερο, προχωρημένη εισήγηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές. Έχοντας εξασφαλίσει μέχρι τότε «κατάπαυση του πυρός» για τις εκλογικές ανάγκες της κ. Μέρκελ  και με δεδομένο ότι μετά αρχίζουν τα δύσκολα καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει θα χρειαστεί νωπή εντολή για τη διαπραγμάτευση του νέου κουρέματος.   

«Τα πάντα είναι ανοικτά» σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις εισηγήσεις αλλά δεν γνωρίζουν τι τελικά θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου